22/10/2014

Cuti Deepavali 2014

Assalam semua. Hari ni Cuti Deepavali dapatlah update entri di blog. Kalau rajin, niat nak update 5 entri sekali gus. Tak tahulah mampu ke tak. Hihihiks. Hari ini, kami semua berkumpul di rumah Pak Nek. Masak beramai-ramai bermakna hari makan dan tambah lemak yang sedia ada. Hehehe. Tujuan utama kami berkumpul adalah satunya nak berkumpul masak beramai-ramai merapatkan ukhwah atau nak bincangkan isu-isu menarik. Hahaha Dan jugak, nak merancang cuti sekolah November ini nak kemana. Lepas balik Langkawi nanti, insyaAllah kami sekeluarga semua nak pergi bercuti mungkin ke Penang atau Port Dickson (boring sangat sebab tempat yang sama) atau cadangan Mummy adalah ke Legoland (dapat bantahan ramai) Hahahaha. Sebab jauh. Takperlah, mana pon pergi tak kisah, janji dapat bercuti.

Menu hari ini memang best sebab kena dengan tekak dan selera kami orang Perak. Kenapa siap sebut asal usul ni kerananya ada gulai tempoyak. Yeay! Sedap.....Nyummy!!! Menu lain pulak, ada Chillie Crab yang ketam ni Mummy masak. Ada jugak sup sayur bayam, ikan goreng untuk anak-anak. Ada sambal belacan yang meletops kaw kaw punyer dan jugak ulam daun silom dan kacang botol yang dimakan dengan sambal kelapa. Menu hari ni macam-macam rasa ada. Macam masakan ala kampung dengan bandar. Hehehe Boleh ke camtu? Takperlah malas nak cakap panjang, moh tengok hasil masakan Chillie Crab Mummy ni.

Bahan-bahan dah siap oleh pembantu rumah kakak

Ketam Nipah ni pon dah di potong dan cuci dengan air limau.

Ketam Nipah ni kena masak lama-lama sikit sebab kulit dia tebal nanti isi tak masak elok. So, kena masak lama

Oh Mr. Crabby is doing great! Hehehe My tummy says delicious. Hahaha

2kg Ketam tak cukup lah!!! We want more. Uhuks uhuks...

Kitaorang dah masak awal-awal tadi sebab kakak ipar nak pergi bawak menu yang kitorang makan ni ke MRSM Parit bagi anak dia makan sekali. Kesian cuti tak dapat balik. Kakak ipar tadi pon makan cecepat, supaya cepat sikit sampai ke sana. Hmmm Yummy. Nanti insyaAllah Mummy kongsi resipi macamana nak masak Chillie Crab ni. Gambar yang lain tak sempat nak snap photo. Gigih laju makan. Lepas makan, nak menyuap si kenit tu pulak. Kalau tak suap, jawabnya tak makan lah. Hahahahah


Sempat rakam video Gulai Tempoyak atas dapur je. Hehehe. Orang Perak paham ler perasaan bila tengok gulai tempoyak ni. Orang negeri lain tak paham. Hahaha.

Okaylah walaupun cuba mengarang satu entri ni sahaja. Ambil masa 3 jam. Kejap buat kejap karang ada je si kenit tu nak itu ini. Makanya, dapat satu entri sahajani.

Dikesempatan ni, Mummy nak ucapkan Happy Deepavali untuk semua kaum India. 

Xoxo
Mummy Akmar