01/08/2014

Meriahnya Persiapan Sambut Hari Raya 2014

Alhamdulillah. Cepatje masa berlalu. Hari ini dah pun hari raya ke lima kita menyambut Syawal. Macamana Raya korang? Mesti meriah jugakkan. Mummy macam biasa. Bila sambut Hari Raya, mestilah sekurang-kurangnya nak baju dan kasut baru untuk di pakai pada Raya pertama nanti oleh Qashrin.

Dah Raya kelima ni baru sempat nak update blog. Bulan Ramadhan pun sunyi je takde entri terbaru. Takperlah janji pembaca blog rajin masuk dan intai blog ni pun dah memadai. Okaylah nak cerita sedikit pasal persiapan Hari Raya 2014 Mummy dan Qashrin. Meriah dan gembira. Hahaha. Yerlah shopping memang lah meriah dan gembira. Mana ada tak gembira kan.

Alhamdulillah tahun ini, terima kasih pada Abang kedua Mummy. Qashrin panggil dia Pak Nek. Dia yang sponsor belanja shopping untuk Qashrin dan Mummy untuk tahun ini. Hehehe. Thank you Pak Nek. Macam biasa doa kami semoga Pak Nek menjadi lebih kaya raya sampai bila-bila. Alhamdulillah termakbul jugak doa kami. Hahaha Konfiden je ayat Mummy ni kan. Yerlah, semestinya kita mesti berfikiran positif. InsyaAllah akan Allah makbulkan. Amin.

Hari Sabtu tu, Pak Nek datang rumah nak bagi duit shopping Raya. Dia kata nak bank in ke nak cash cheque. Tapi kena pergi main branch baru boleh tukar cash cheque. Walaupun Isnin tu busy tahap gaban di branch sebab ada event. Waktu lunch-break lari kejap ke CIMB Jalan Gopeng. Hehehe. Tq Pak Nek.

Alhamdulillah. Shipment dari Gymboree USA dah sampai pun ke KL dan diposkan ke Ipoh untuk Qashrin

Hari Isnin tu, kami berbuka di Royal Ipoh Club dulu, terus kami ke Ipoh Parade. Shopping raya di Parkson. Opah pon shopping Raya sekali. Kali ini, Mummy dahulukan keperluan Qashrin. Beli dress, baju tidur, tshirts dan juga early birthday present untuk dia. 

Tak banyak sangat dress yang cantik yang berkenan dekat mata Mummy. Takde dress kembang-kembang macam princess. Hahaha. Semua dress Mummy beli untuk Qashrin di Parkson brand Poney dan selebihnya dari Kiko. Mummy beli 3 Poney dress, 1 dress Cartoon Planet, 2 pasang baju tidur Kiko dan 2 tshirt Kiko. Total semua RM 398.50

Inilah semua baju Qashrin yang Mummy beli. Yang paling mahal doll Sofia The First RM99.90 maklumlah harijadi ke empat tahun ini jatuh pada Hari Raya Pertama. Minat sangat Sofia The First, belikan jugaklah. Alhamdulillah.

Tahun ni syukur pada rezeki dari Allah. Lepas Opah balik dari umrah, dia belikan gelang tangan untuk Qashrin. Dalam bulan puasa tu, bawak Qashrin pergi ke kedai emas. Suruh dia pilih dua gelang. Satu rantai tangan ada dangling love (bracelet) memang cantik sebab rantai tangan tu semua anak saudara Opah belikan. Atau pilihan gelang tangan keras. Berkali-kali Mummy tanya, dia nak pilih gelang tangan keras (bangle). Tengok apa yang dia pilih.

Tadaaa, Qashrin pilih yang ini. Good choice. Hehehe Harga dalam RM 1,290 bargain punya bargain dapatlah harga RM 950 Cina tu cakap, tahun depan harga emas lagi naik sebab GST dah bermula. Memang berbaloi beli tahun ini. 

Bila semua dah siap untuk Qashrin, barulah Mummy beli apa yang patut untuk diri sendiri. Memang penat nak tempuh liku-liku Ramadhan, jadi kami berkaraoke Raya dalam kereta. Tengok lah gelagat masing-masing. Heheheh

video
Pitching lari Hahaha

Mula pagi Sabtu tu kami ambil baju raya dari tailor, plan nak ke Aeon last minute shopping sebelum Raya tak menjadi, tapi sebelum tu kami pergi ke kedai emas sekali lagi, Mama Achik nak belanja beli rantai emas untuk Qashrin dan Sara. Memang penat tapi kami gagahkan juga ke Pekan Lama Ipoh. Bargain punya bargain jenuh nak dapat diskaun hebat kali ini. Akhirnya persetujuan dimeterai dengan sales girl tu seutas rantai berharga RM990 dan dapat duit Raya RM10 seorang. Nak mintak RM950 pun tak baginya. Takperlah,  Thanks Mama Achik. Jenuh jugak nak mintak diskaun dekat cina tu. 

Tengok dua budak kecik ni. Bergaya dengan rantai baru. Hahahaha. Pendant tu Mummy bagi satu sorang. Cuma tak complete lagi nak tindik telinga tu je. Kalau cerita pasal tindik telinga mesti Qashrin akan fobia nangis. Heehehe

Hari Ahad tu pulak, shopping last minute di Aeon Kinta City beli baju Mummy. Sementara tu nak pakai Cash dan Coupon rewards ada dalam 20 keping yang Mummy dapat dari CIMB Bank. Alhamdulillah. 

Inilah persiapan Raya Mummy yang tak seberapa sangat. Bersyukur pada Allah dengan rezeki yang diberikan pada kami. 

Xoxo
Mummy Akmar