02/03/2013

Maut Yang Menanti Pemakan Mee Segera

Salam semua! Hari ni Mummy nak share sedikit info dari blog GK tentang mee segera yang banyak keburukan malah dapat membawa maut. GK juga telah berkongsi 10 ramuan di dalam mee segara yang boleh membawa maut kepada pemakannya.


Kalsium Sulfat: Kapur Paris. 
Asid Tartarik: Bahan kimia yang digunakan dalam julap dan untuk memutihkan cermin. Lebih beracun berbanding 100% alkohol tulen. 
Kalsium Oksida: Digunakan rawatan sisa buangan dan dalam racun serangga. 
Tertiary Butylhydroxyquinone (TBHQ): Produk berasaskan petroleum; satu bentuk butane (cecair dalam pemetik api). 
BHT: Risiko karsinogen dan kesan berbahaya kepada ginjal. 
Propyl Gallate: Satu xenoestrogen (sebatian seperti hormon). Boleh memberikan kesan sampingan kepada pembiakan, perkembangan janin yang sihat dan menghalang pengeluaran sperma. 
Pentasodium triphosphate: Bahan pencuci paling berkuasa (sering digunakan dalam bahan cuci), bahan samak untuk kulit binatang juga digunakan dalam pengeluaran kertas, penapisan petroleum, aplikasi lombong dan rawatan air. 
Propylene Glycol: Pelarut sintetik yang dianggap racun neurologi. Digunakan untuk pembuatan bahan pendingin, antibeku automotif, cecair yang berfungsi dalam tekanan hidraulik dan sebagainya. Jumlah berlebihan yang diambil boleh membawa kepada kerosakan buah pinggang. 
Polydimethylsiloxane: Digunakan dalam kanta sentuh, syampu (untuk menjadikan rambut berkilat dan licin), minyak pelincir dan jubin tahan panas. 
Pewarna tiruan (contohnya: Sunset Yellow FCF dan Tartrazine): Menyumbang kepada hiperaktiviti dalam kalangan kanak-kanak dan mungkin turut menyumbang kepada gangguan visual dan pembelajaran serta kerosakan saraf yang mungkin menjadi penyebab kanser.

Jadi kalau boleh, diharap pengguna cubalah berhenti makan mee segera. Walaupun ia adalah makanan kegemaran di Malaysia ini, tetapi ramai yang tidak tahu bertapa bahayanya makanan seumpama ini. Lebih-lebih lagi pada kanak-kanak. Semoga ramai yang prihatin dan cuba berubah untuk tidak memakan mee segera.

Xoxo
Mummy Akmar