01/02/2013

Apa Itu Low Sperm Count atau Rendah Bilangan Sperma

Definisi Low Sperm Count atau Rendah Bilangan Sperma

Bilangan sperma yang rendah bermakna bahawa cecair (air mani) anda pancut semasa syahwat mengandungi sperma yang kurang daripada biasa. Satu bilangan sperma rendah juga dikenali sebagai oligospermia. Ketiadaan lengkap sperma dipanggil azoospermia. Jumlah sperma anda dianggap lebih rendah daripada biasa jika anda mempunyai kurang daripada 15 juta sperma setiap mililiter air mani.

Mempunyai bilangan sperma rendah mengurangkan kemungkinan bahawa satu sperma anda akan mensenyawakan telur pasangan anda menyebabkan kehamilan. Walau bagaimanapun, ramai lelaki yang mempunyai bilangan sperma rendah masih dapat menjadi bapa.Simptom

Tanda utama bilangan sperma rendah adalah ketidakupayaan untuk membuatkan pasangan anda hamil. Mungkin tiada tanda-tanda jelas atau gejala. Rendah bilangan sperma hanya boleh ditentukan dengan pemeriksaan air mani di makmal perubatan. Dalam beberapa kes, masalah asas seperti ketidakseimbangan hormon yang diwarisi atau satu keadaan yang menghalang laluan sperma boleh menyebabkan tanda-tanda dan gejala. Gejala rendah bilangan sperma mungkin termasuk:

i) Masalah dengan fungsi seksual - sebagai contoh, nafsu seks rendah atau kesukaran mengekalkan ereksi (disfungsi erektil)

ii) Sakit, bengkak atau gumpalan di kawasan testis

iii) Pengurangan rambut muka atau badan atau tanda-tanda lain keabnormalan kromosom atau hormon


Bila Sepatutnya Berjumpa Doktor

Berjumpalah Doktor jika anda:
i) Adakah pasangan anda masih tidak hamil selepas setahun hubunan biasa seks tanpa perlindungan dengan pasangan anda?

ii) Mempunyai masalah ereksi atau ejakulasi, nafsu seks yang rendah atau masalah-masalah lain dengan fungsi seksual

iii) Mempunyai kesakitan, ketidakselesaan, ketulan atau bengkak di kawasan testi

iv) Mempunyai sejarah prostat, testis, atau masalah seksual

v) Telah menjalani pembedahan pangkal paha, testis, zakar atau skrotum


Punca

Pengeluaran sperma adalah satu proses yang kompleks dan memerlukan fungsi normal buah zakar (testis) serta hipotalamus dan kelenjar pituitari dan organ-organ di dalam otak anda yang menghasilkan hormon yang mencetuskan penghasilan sperma. Apabila sperma dihasilkan dalam testikel, tiub halus mengangkut mereka sehingga mereka bergaul dengan air mani dan ejakulasi keluar zakar. Masalah dengan mana-mana sistem ini boleh menjejaskan pengeluaran sperma. Juga, terdapat masalah bentuk sperma tidak normal (morfologi) atau pergerakan (motilitas). Selalunya punca bilangan sperma rendah tidak pernah dikenal pasti.

Antara punca-punca low sperm count atau rendah bilangan sperma adalah: punca dari pengambilan perubatan, punca dari persekitaran, ketidakseimbangan kesihatan, cara hidup dan pelbagai jenis punca yang lain.Ujian dan Diagnosis

Apabila anda berjumpa doktor kerana anda sedang cuba untuk mendapatkan anak bersama pasangan anda, dia akan cuba untuk menentukan punca asas. Malah jika doktor anda berpendapat bilangan sperma rendah adalah masalah, anda dan pasangan anda kedua-duanya mungkin perlu ujian untuk menolak sebab-sebab lain ketidaksuburan dan untuk mencari apa-apa masalah kesihatan asas. Ujian dan diagnosis mungkin melibatkan perkara-perkara berikut:

Pemeriksaan Umum Fizikal dan Sejarah Perubatan
Ini termasuk pemeriksaan pada kemaluan anda dan soalan mengenai apa-apa syarat yang diwarisi, masalah kesihatan kronik, penyakit, kecederaan atau pembedahan yang boleh menjejaskan kesuburan. Doktor anda juga boleh bertanya tentang tabiat seksual anda dan perkembangan seksual anda.

Analisis Air Mani
Low Sperm Count atau rendah bilangan sperma boleh didiagnos sebagai sebahagian daripada ujian analisis air mani. Jumlah sperma secara amnya ditentukan dengan memeriksa air mani di bawah mikroskop untuk melihat berapa banyak sperma muncul dalam petak pada corak grid. Dalam beberapa kes, komputer boleh digunakan untuk mengukur jumlah sperma.

Untuk mengumpul sampel air mani, doktor anda akan perlu anda memuncak dan pancut ke dalam bekas khas. Ia juga dapat dilakukan semasa persetubuhan dengan menggunakan kondom khas. Kiraan sperma sering berubah-ubah. Dalam kebanyakan kes, beberapa ujian analisis air mani dilakukan lebih satu tempoh masa untuk memastikan keputusan yang tepat.

Sperma baru dihasilkan berterusan dalam buah zakar dan mengambil kira-kira 40 hingga 76 hari untuk matang. Jadi, analisis air mani semasa mencerminkan persekitaran anda sepanjang 2.5 bulan lalu. Sebarang perubahan positif anda telah dibuat tidak akan muncul untuk tempoh beberapa bulan.Keputusan Analisis Semen atau Air Mani

Kepadatan sperma normal terdiri daripada 15 juta kepada lebih daripada 200 juta sperma setiap mililiter air mani. Anda dianggap mempunyai bilangan sperma yang rendah jika anda mempunyai kurang daripada 15 juta sperma per mililiter atau kurang daripada 39 juta jumlah sperma per pancut. Peluang anda untuk mendapatkan pasangan anda hamil berkurangan dengan kurangnya kiraan sperma. Sesetengah lelaki tidak mempunyai sperma dalam air mani mereka. Ini dikenali sebagai azoospermia

Terdapat banyak faktor yang terlibat dalam pembiakan, dan bilangan sperma dalam air mani anda adalah hanya satu punca yang boleh dikaitkan. Sesetengah lelaki walau dengan sperma yang rendah boleh berjaya menjadi bapa kepada anak. Walau bagaimanapun , sesetengah lelaki dengan kiraan sperma yang normal juga tidak dapat berpeluang menjadi bapa oleh punca-punca yang lain terhadap kandungan dan bilangan sperma. Malah jika anda mempunyai cukup sperma, anda lebih cenderung untuk membuatkan pasangan anda hamil jika sekurang-kurangnya separuh daripada sperma anda mempunyai bentuk normal (morfologi) dan menunjukkan pergerakan yang normal ke hadapan (motilitas).

Kesimpulannya, pasangan suami isteri yang masih belum mendapat cahaya mata walaupun sudah setahun melakukan persetubuhan tanpa perlindungan, seharusnya membuat pemeriksaan. Pemeriksaan ini seharusnya dilakukan oleh kedua-dua suami dan isteri untuk melihat punca masalah ketidaksuburan berpunca dari siapa untuk mengenalpasti masalah tersebut. Rawatan dan perubatan yang canggih kini dapat membantu anda berjaya untuk menimang anak. Usaha dan tawakal. InsyaAllah

Xoxo,
Mummy Akmar