22/10/2012

Panduan Lengkap Penjagaan Bayi

Assalamualaikum dan salam sejahtera. Alhamdullilah syukur kehadrat illahi kerana ramai kawan-kawan dari sekolah dulu dan di Universiti kini sudah berumahtangga, ada yang merancang untuk dapatkan anak, ada yang sedang mengandung, berpantang dan nak tambah lagi anak. Seronok sangat tengok perkembangan mereka mengandung dan melahirkan anak lebih dari satu. Macam Mummy ni, seorang itu sahajalah si manja El Qashrin Qaisara (EQQ)

Baru-baru ini, Mummy telah pon dihubungi oleh kawan satu sekolah rendah. Memang Mummy rapat dengan dia kerana kami belajar di tadika yang sama, sekolah rendah yang sama dan selalu bertandang di rumah masing-masing dulu. Ibu-ibu kami pon rapat dan menganggap kami macam anak sendiri.. Walaupun terpisah bila kami memasuki sekolah menengah dan ke Universiti, tapi dengan adanya Facebook ni, terjalin balik ikatan persahabatan antara Mummy dan Fiza. Cerita tentang kawan baik Mummy yang dijejak semula ni, dia sekarang telah berkahwin dengan jejaka mat salleh dan menetap di New York, USA dan sedang mengandung anak pertama mereka. Kami sering bertukar pendapat dan cerita.

Baru-baru ini dia telah memberitahu yang di amat risau untuk melahirkan anak pertama mereka. Risaukan tidak ada pengalaman dan ini adalah pertama kali dia akan melahirkan anak di tempat asing dan juga ibunya sendiri hanya akan datang beberapa bulan selepas dia lahirkan anaknya. Lebih merisaukan, ibu mertuanya pula bukan orang melayu. Mesti banyak pantang larang dan penjagaan bayi yang khas untuk bayi yang bakal dilahirkan.

Mummy pon terfikir apa cara yang dapat membantu Fiza bila dengar suaranya yang agak panik bila selalu ber-skype dengannya. Mummy telah rekemankan kawan Mummy tu untuk membeli Panduan Lengkap Penjagaan Bayi untuk rujukan bagi dia yang sering risau tentang anak yang akan dilahirkannya awal bulan March 2013 nanti. Alhamdullilah, banyak info yang dia boleh perolehi dan dia lebih tenang selepas dia mendapatkan e-buku tersebut, kini dia lebih konfiden berbincangkan soalan yang diajukan kepada Mummy tentang anak yang bakal dilahirkan. Fiza seolah-olah macam sudah mempunyai anak lebih hebat bila bercakap tentang penjagaan bayi dengan Mummy. Baru je skype dengan dia semalam, bukan main seronok suara dia bila bercakap dengan Mummy.


Fiza: Eh Akmar, tak rugi lah beli e-buku Panduan Lengkap Penjagaan Bayi ni. Baru rasa tenang sikit hati I ni nak melahirkan anak pertama kami. Tahu-tahu lah mak mertua I tu mat salleh abis.
Mummy: Alaahai Fiza, I cuma bantu mana yang boleh. Memang elok e-buku tu. ramai dah gunakannya sebab senang faham dan info dia detail.
Fiza: E-buku ni bukan mahal pun. Rasa macam best sangat dah beli buku ni. Kalau mak I tak datang ke US ni pun takpe. (sambil gelak-gelak)
Akmar: Fiza, tulah kalau kita buat persediaan awal mental dan fizikal untuk melahirkan anak memang semua akan menjadi mudah dan jangan kedekut nak melabur sikit wang tapi nanti U jugak senang. Kan kan kan...Memang tak rugi lah beli. Dulu I menyesal tak beli, sebab bila baca e-buku ni dari sedara I beli haritu pun memang banyak lah info. Lagi pun panduan ni U memang takleh nak dapat di kedai buku atau mana-mana pun hanya boleh dapat secara online.
e-buku panduan lengkap penjagaan bayi, tips penjagaan bayi, cara praktikal jaga bayi, untuk pertama kali hamil, panduan untuk pertama kali hamil, penjagaan anak untuk pertama kali hamil, e-book penjagaan anak
E-Buku Panduan Lengkap Penjagaan Bayi

Antara soalan-soalan yang sering Fiza tanyakan dan banyak jawapan yang diberikan dalam E-buku ni adalah:
  • Bagaimana untuk menjaga tali pusat bayi?
  • Bagaimana untuk memandikan bayi?
  • Selepas mandi apa nak buat?
  • Lampin jenis apa nak pakai?
  • Masa tidur bayi dan sebagainya...
  • Adakah susu ibu itu terus keluar selepas melahirkan anak... ???
  • Jika tak keluar nak tunggu sampai berapa lama...???
  • Bagaimana nak menyusukan bayi anda...???
  • Nak menyusukan bayi sampai umur berapa...???
  • Kalau ibu yang bekerja bagaimana boleh berikan susu ibu...???
  • Dan banyak persoalan lagi...

Kalau bayi menangis sebab apa:
  • Bayi itu lapar...?
  • Bayi itu kembung perut...?
  • Bayi itu demam...?
  • Dan banyak lagi sebenarnya...

e-buku panduan lengkap penjagaan bayi, tips penjagaan bayi, cara praktikal jaga bayi, untuk pertama kali hamil, panduan untuk pertama kali hamil, penjaga anak untuk pertama kali hamil, ebook penjagaan baby
Dapatkan E-Buku Panduan Lengkap Bayi KLIK SINI


Hah sudah tak terjawab Mummy. Dengan dapatkan e-buku Panduan Penjagaan Bayi ni macam-macam dia boleh tahu. Mestilah benda yang baik dan banyak membantu bakal ibu dan ibu muda macam kita-kita ni Mummy nak share dengan semua orang. Banyak lagi info sebahagiannya secara terperinci contohnya seperti di bawah:

  • 7 Langkah yang perlu anda ambil untuk memandikan bayi anda. Ingat badan bayi anda sangat lembut dan teknik yang betul sahaja akan menjamin keselamatannya.

  • 5 Tanda yang boleh anda kenalpasti yang disebabkan oleh pusat bayi yang telah terkena jangkitan kuman. Bahaya jika tidak mengetahuinya.
     
  • 7 Perkara yang perlu anda tahu bagaimana menjaga kemaluan bayi perempuan anda.
     
  • 8 Perkara yang perlu anda tahu bagaimana untuk menjaga kemaluan bayi lelaki anda.
     
  • Berapa kerap harus anda menukar lampin bayi anda...? Lagi kerap lagi bagus namun ianya juga akan menyebabkan kos yang tinggi nanti. Samaada nak pakai lampin pakai buang atau lampin kain...?
     
  • Bagaimana anda boleh kenal pasti jadual tidur bayi anda ? Ini sangat penting supaya anda tidak terganggu masa tidur anda dan mengatur waktu tidur bayi.
     
  • 6 Langkah (termasuk gambarnya sekali) bagaimana membedung bayi. Ini sangat penting kerana badan bayi sangat lembut.
     
  • 7 Sebab kenapa bayi anda menangis. Ini penting untuk kenal pasti apa yang bayi anda inginkan sebenarnya.
     
  • Bagaimana anda boleh bermain dengan bayi comel anda itu. Ini bagi meransang otak dan sistem sarafnya.
     
  • Bagaimana anda boleh membantu bayi anda untuk belajar meniarap, duduk, merangkak dan berdiri bila sampai waktunya. Inilah saat yang paling manis.
     
  • Bilakah masanya dan apa yang perlu anda lakukan jika bayi anda mula tumbuh gigi. Selalunya bayi akan demam bila mula tumbuh gigi.
     
  • Bagaimana anda boleh memastikan perkembangan fizikal badannya, penglihatannya serta pendengarannya adalah normal.
  • Dan banyak lagi... ni hanya sebahagian sahaja.
Memang seronok dan bahagia rasa dapat melahirkan seorang bayi yang comel yang semua ibu nantikan selama 9 bulan untuk menyambung warisan dan keluarga kita. Namun kegembiraan itu boleh bertukar menjadi kesengsaraan dan ragu-ragu macam kawan Mummy tu bila mana dia tidak tahu bagaimana untuk handle situasi sehingga anda rasa cemas dan panik. Semuanya itu perlukan ilmu dan untuk mendapatkan ilmu perlukan tindakan dan melabur sedikit wang untuk mendapatkannya.

Untuk maklumat lanjut tentang E Book Panduan Lengkap Penjagaan Bayi ini anda boleh klik link ni >> Panduan Lengkap Penjagaan Bayi

atau >> http://pbayi.jomniaga.com/go/mummyakmar/

atau boleh juga klik gambar e-buku di atas, mana-mana banner dan banner di bawah ini:

ebook penjagaan baby, panduan lengkap penjagaan anak, panduan semasa berpantang, ebuku untuk ibu hamil, pertama kali hamil 

Sebaiknya kongsi panduan ini bersama-sama kawan dengan share Panduan Lengkap Penjagaan Bayi ini di Facebook. Agar dimanfaatkan bersama. InsyaAllah kita saling bantu membantu sesama sendiri untuk membantu para-para ibu pertama kalinya menimang cahaya mata.

Xoxo,
Mummy Akmar