07/10/2012

Aromaterapi - Untuk Menghilangkan Tekanan Perasaan

Apakah Aromaterapi?  

Aromaterapi adalah satu bentuk perubatan alternatif yang telah digunakan di Mesir, China, dan India. Aromaterapi adalah digunakan melalui ekstrak cecair tumbuhan dipanggil minyak pati, faedah yang boleh diambil melalui aroma dihidu atau digunakan melalui kulit dengan tujuan kesihatan emosi, memperbaiki, dan kecantikan seseorang. Minyak pati yang diperolehi daripada penyulingan bunga, buah-buahan, daun, dan bahagian-bahagian lain tumbuhan yang mempunyai kesan terapeutik pada badan.

Aromaterapi mempunyai banyak manfaat, seperti mempercepatkan keremajaan kulit melalui minyak pati yang menyerap ke dalam kulit, sekali gus meningkatkan aliran darah, mencegah penyebaran pelbagai penyakit kerana ia adalah anti-bakteria dan dapat menghapuskan toksin dalam kulit. Bau minyak yang dihasilkan apabila dihidu, aromaterapi boleh meneutralkan ketegangan, mengurangkan tekanan dengan memberikan keselesaan, menormalkan metabolisme dan respirasi sel, meningkatkan tenaga, membantu mengawal imbangan badan, merangsang proses terapi, dan pelbagai faedah lain.Image: Google

Sesetengah minyak pati biasanya digunakan untuk aromaterapy dan berikut adalah antara faedah penggunaan minyak pati:

1) Ekstrak kayu putih digunakan untuk gejala asma, jangkitan pernafasan, sakit tekak, dan selesema.

2) Ekstrak bunga ros yang digunakan mempercepatkan peredaran darah, melegakan kemurungan dan tekanan dan digunakan untuk suasana yang romantis.

3) Cintronella Ekstrak, kedua-duanya untuk mencegah gigitan nyamuk.

4) Estrak daripada lavender dapat menenangkan saraf otot, mengurangkan ketegangan, memberikan tidur nyenyak, dan meningkatkan mood anda.

Untuk sesiapa yang mengalami masalah dan tekanan perasaan cara sebegini dapat membantu anda. Lebih-lebih lagi yang rasa tidak puas hati dan marah lebih elok amalkan beraromaterapi sebagai langkah untuk menenangkan hati. Selamat mencuba.


Xoxo
Mummy Akmar