02/07/2012

Pediasure COMPLETE by Abbott Laboratories - Susu Kegemaran El Qashrin Qaisara

Mungkin ramai tertanya-tanya susu apa yang sesuai untuk baby mereka. Bagi saya sepanjang pengalaman, susu yang terbaik untuk El Qashrin Qaisara adalah MamexGold dan Pediasure (Vanilla).


Selepas 1 tahun lebih, I've decided to change her milk to Pediasure. Entahlah rasa Qashrin macam kurus lah. Bila tengok anak-anak orang lain yang tembam tembam tu rasa macam nak buat sesuatu selain dari sumbat mulut dia dengan makanan. Pernah dulu Mummy pergi jumpa pediatrician dan ajukan soalan cepumas "Doctor, how do I make my daughter fatter and bigger? Is there any milk that I can give to her and make her grow bigger and tembam?" Then Doctor Kuldeep reply dengan jawapan cepumas jugak. "You shouldn't think that way. She got a normal weight as for now. Her weight makes me happy! (sambil tangan memegang didada kononnya setujulah dengan weight Qashrin tu). Lagi pun dia perempuan and takperlu gemuk-gemuk". Then I replied with senyuman dan gelak yang kuat sikit! Hahahahahahahaha....

Okay, berbalik pada susu Pediasure. Salah satu sebab I wanted to change to Pediasure sebabnya, contoh berada didepan mata sangat dan ramai yang katakan susu ini sangat bagus untuk anak. Dan ia disyorkan sendiri oleh Pakar Kanak-Kanak Hospital Pantai Ipoh. Walaupun Doktor kata Qashrin dah ideal weight dan takperlu nak tambah berat dia. Hati seorang ibu nak yang terbaik untuk Qashrin (walhal nak puaskan hati, bila tengok baby tembam, rasa Qashrin sangat sihat dan comel). Contoh yang terdekat saya maksudkan adalah dua orang anak lelaki Abang sulung saya. Dua orang anak dia badan (MasyaAllah) semangatttttt bebenor. Anak sulung dia minum susu dari Abbott Laboratories (Brand apa tak ingat) dan anak keduanya susu Pediasure. Sebenarnya susu Pediasure ni sangat lengkap dan sesuai untuk picky eaters and juga lengkap dengan nutrient yang ada. Anak kedua Abang sulong saya ni, makan pon dia semangat yang waja dan juga susu Pediasure pon semangat waja. Jadi badannya seperti dipam-pam. Hahaha...

Tapi berbanding dengan El Qashrin Qaisara, selera makan dia agak kuat juga, susu tu saya boleh anggapkan serdahana sahaja. Tapi badan tetap maintain je. Maksud saya taklah tengok badannya kene pam pam menjadi belon. Memang ada nampak kenaikan berat badan Qashrin. Apabila mendukungnya terasa jugak beratnya Qashrin. Tapi bila saya buat kajian, tumbesaran anak saya ni memanjang bukan mengembang. Anak saya ni macam tinggi melonjong. Mungkin ikut jenetik Mummy kot. Takperlah. Sebenarnya, rasa bersyukur sahaja dengan apa keadaan dia. Yang penting dia cerdik, pandai dan tidak sakit.

Harga Pediasure berubah-ubah mengikut Harga Pasaran. Kadang-kadang kedai Sengseh Cina tu murah RM68++ sekarang dah naik RM70.40 untuk 900gm. Di TESCO, sekarang murah pulak RM68++ kadang-kadang RM67++ Dah macam main saham pulak yer. Hahaha!~ Harga sekarang tahun 2013 RM 76.20

Jadi disini, Mummy nak kongsikan kebaikan dan nutrient yang ada dalam kandungan susu Pediasure ni seperti berikut dari webpage Abbott Nutrition Malaysia

Usage 
Enriched with the Sure3 System, the new PediaSure Complete formula provides total nutritional support for children age 1-10 years to catch up on growth especially for picky eaters who typically: 
  • eat very little
  • accept only a few types of food
  • eat few fruits and vegetables
  • refuse to try new foods
  • disrupt or prolong mealtimes
The formula is also suitable for children who:
  • are active in physical activities
  • need a nutritious snack or supplement
  • are lactose intolerant
  • are in pre or post recovery
Features
New Triple Protein Complex (for catch up growth and development)3 protein sources – milk, protein concentrate, whey protein concentrate and soy protein isolate provides a scientifically balanced blend of all essential amino acids to support growth and development. 
Advanced Carbohydrate BlendBlend of hydrolyzed corn starch, sucrose and FOS promotes maximum digestion and absorption for balance energy release. 
Unique Lipid Profile & MCTs (with AA & DHA)Supports nutrient absorption and development of the mind.
PediaSure Complete meets or exceeds 100% of the US Dietary Reference Intakes (DRIs) for protein and 25 essential vitamins, and minerals in approximately 1000ml for children ages 1-8 years and 1500ml for children ages 9-13 years old.
 
Contains FOS, a non-digestible dietary fiber that is the preferred food of good bacteria.
Added with live cultures Bifidobacterium lactis and L.acidophilus, which are good bacteria that helps to improve the gut system.
 
Contains 50% more calories to provide extra energy for growing up children. (Calorie Density- 1 kcal per 1 ml) 
Lactose*** and gluten free that is suitable for lactose intolerant children.
PediaSure Complete has been proven to promote catch-up growth and improve nutritional status of picky eaters.* In a study of underweight children, PediaSure Complete with synbiotics reduced the number of sick days by 30% in children age 3 to 5 years old.**
Availability 
Powder: 400g, 900g and 1.8kg (Vanilla only) Flavor: Vanilla and Chocolate 
Product information is subject to change. Please refer to the product label or packaging for the most current information.

* Children at nutritional risk. Children in both groups received nutritional counseling.** In children 3-5 years of age who had at least one episode of sickness and were fed PediaSure with synbiotics. Results in other age groups varied.*** Not recommended for children with galactosemia. 


Jadi ibu-ibu sekalian, kalau rasa nak anak tu semakin tembam dan mendapatkan segala nutrien lengkap serta dan menyihatkan, cuba-cubalah tukar susu dengan Pediasure. Kalau nak sample boleh pergi dekat link ni (SAMPLE). Saya juga ada baca beberapa article tentang beberapa jenis susu yang ada di pasaran contohnya Dumex, Similac, Enfalac dan Isomil dari pandangan dan pendapat Dr Taysk di sini. So selamat mencuba dan semoga anak-anak Mommies semua sihat selalu. Amin.

Xoxo,
Mummy Akmar