02/07/2012

Cupcakes in the Jar for Birthday, Wedding, Hari Raya and other Functions

Sedang-sedang tengok resipi-resipi cupcake untuk dibuat pada Hari Raya Aidilfitri 2012 ni, Mummy ternampak pulak contoh-contoh cupcakes in the jar. Yang sangat beautiful, cute, creative and elegant for any function such as Birthday, Party and Weddings. This also perfect for Jamuan Hari Raya ataupun Hari Raya gifts bila untuk Open House nanti. Bermacam-macam occassion (Christmas, Deepavali, Chinese New Year) kita boleh pakai untuk idea cute sebegini mcmni. Cupcake in the Jar ni sesuai dijadikan dessert atau pencuci mulut atau buah tangan untuk para tetamu yang hadir di sesuatu majlis.


Sebenarnya, banyak idea-idea yang kita praktikkan hari ni datangnya dari negara Barat. Contohnya, Bridal Shower, Baby Shower dan mcm-mcm lagi. Dalam majlis tak formal macam ni bermacam-macam cara atau idea kreatif yang mereka ketengahkan untuk mewujudkan suasana sesuatu majlis dengan menetapkan satu tema untuk majlis tersebut. Siap dengan banner, pelekat di botol, cupcake toppers semuanya di print mengikut tema seperti masa Mummy buat 1st Birthday El Qashrin Qaisara di Royal Ipoh Club tahun lepas. Mummy cuba ketengahkan konsep Princess Party. Semua Mummy cari design sendiri, hantar untuk print dan potong sendiri.

Mummy ni suka memenda kreatif macam ni. Nanti Mummy akan share lagi bermacam-macam. InsyaAllah! Hahaha

Semua idea-idea ni sangat cute dan rasa macam nak buat jer untuk Birthday ke atau apa-apa function nanti. Tapi semua ini perlukan sepenuh perhatian dan fokus. Hahaha....Bayangkan kalau Qashrin duk cakap "nak Mummy nak Mummy" walaupun duduk atas riba Mummynya. Dia akan cakap mcm tu kalau Mummy reply BBM, Whatsapp atau Blogging. Dia hendakkan perhatian.

Okay berbalik pada idea Cupcakes in the Jar/Dessert in Jars atau Kek Cawan/Pencuci Mulut di dalam Jar. Mummy harap, you all semua dapat idea untuk memeriahkan sambutan Hari Raya 2012 atau Lebaran 2012 kali ini. Mari tengok hasil-hasil kreatif dari negara Barat untuk contoh-contoh Cupcakes in the Jar. 


 American Day Theme Cupcake in Jars

 Blackberry Vanilla Cupcake in Jars


 Chocolate Cupcake in Jars

 Orange Dreamsicle Cupcake in Jar

 Red White Blueberry and Strawberry Cupcake in Tequilla Shot Glass


 Halloween Cupcake in Jars

 Pumpkin Pecan Cupcake in Jars

Sweetness Contained Cupcake in Jars

Source: Glorious Treats

Selamat mencuba!!

Xoxo,
Mummy